انجمن سلامت و رفاه اجتماعی آمریکا ناهنجاری های رفتاری را شامل یک سری الگوهای مخرب در کودکان در نظر می گیرد که حداقل به مدت 6 ماه طول می کشد و باعث مشکلاتی در مدرسه ، خانه و در اجتماع می شود.
این با رفتارهای چالش برانگیز که گاهی کودکان نشان می دهند متفاوت است. تقریبا همه ی بچه ها عصبانی می شوند یا در برخی مواقع به شیوه ی پرخاشگرانه، عصبانی می شوند و یا سرکشی می کنند.
در حالیکه این رفتارها چالش برانگیزند ولی بخش نرمالی از رشد کودکان به حساب می آیند.
در بخش زیر به بررسی یک سری از ناهنجاری های رفتاری و علائم آنها می پردازیم.
1: اختلال ADHD
ناهنجاری است که باعث عدم توجه کودک ، باعث بیش فعالی و فعالیت های فراوان می شود.
این اختلال معمولا بعد از سن 6 سالگی برجسته تر می شود علی الخصوص در زمانی که کودک وارد مدرسه می شود و نیاز است تا با فعالیت های جدید تطابق پیدا کند و آرام تر رفتار کند.
2: اختلال سلوک یا CD
این کودکان تمایل دارند تا از قوانین اجتماعی سرکشی کنند و رفتارهای غیر اجتماعی را از خود بروزمی دهند. این امر تاثیر عمده ای بر زندگی شخصی ، اجتماعی و تحصیلی فرد دارد. این ناهنجاری در سنین خردسالی و نوجوانی بروز می کند.
دارای علایمی از قبیل خشونت، سرکشی، خود برتر بینی، فعالیت های ناهنجار جنسی، آزار حیوانات هستند.
آنها اعمال قبیحی چون دروغ و ترفند را در دستور کار خود قرار می دهند و به تخریب اموال و اشیا خانه مبادرت می کنند. حتی ممکن است از خانه فرار کنند یا دست به دزدی بزنند.
3: اختلال نافرمانی مخالف ODD
این کودکان رفتارهای خصومت آمیزی را در مقابل افرادی که سرپرستی آنها را دارند از جمله والدین ، مربیان و یا معلمان از خود نشان می دهند. علیرغم کودکانی که دارای اختلال رفتاری یا CD هستند این کودکان از قوانین جزئی تر سرپیچی می کنند تا قوانین مهم تر و بزرگ تر.
از نشانه های بارز آنها بدخلقی و تحریک پذیری، پافشاری بیش از حد، نق زدن های مکرر، آزار بی دلیل اطرافیان بدون معذرت خواهی و دیدگاه های کینه توزانه.
4: اختلال اضطراب:
اختلال اضطراب در کودکان ممکن است با نگرانی های مکرر ، ترس و هراس از انجام نادرست فعالیت های روزانه پدیدار شود. از مثال های بارز این نوع اختلال می توان به اضطراب های تعمیم پذیر، انزوا، اضطراب اجتماعی و یا اختلال گسترده وسواس اشاره کرد.
5: اختلال اوتیسم ASD:
یک ناهنجاری نورولوژیکی است که عموما قبل از سن 3 سالگی در کودکان پدیدار می شود. دارای درجات و شدت های گوناگون است و در افراد گوناگون به اشکال گوناگونی بروز می کند. این کودکان در برقراری ارتباط ،تعاملات اجتماعی با دیگران و عدم تشخیص تمییز و هماهنگی در احساسات خود دچار مشکل هستند.
6: اختلال افسردگی:
اختلال افسردگی که به صورت ناراحتی های طولانی مدت،عدم علاقه به فعالیت های روزمره، عدم انجام فعالیت های مدرسه و انزوای اجتماعی بروز می کند. اختلالات دو قطبی هم می تواند نتایجی چون افسردگی و انزوا را در کودکان ایجاد کند.
7: اختلال نافرمانی مخالف:
این اختلال با الگوهای عصبانیت شناخته می شوند. این کودکان دارای رفتارهای عصبی و پرخاشگرایانه ای هستند و در مقابل یک سری از موارد از سوی دیگران گارد می گیرند.
8: اختلال استرس پس از سانحه:
این اختلال معمولا بعد از بروز یک واقعه ی عاطفی پدیدار می شود که اکثرا رویدادهای آسیب زایی هستند . خاطرات در ادامه به شکل کابوس ، تصاویر آزار دهنده یا فلش بک های ناگهانی بروز می کند و باعث رنجش خاطر آنها می شود.
9: اختلال اشتها:
اختلال اشتها در کودکان معمولا با بازی کردن با غذا توسط کودک بروز پیدا می کند. ممانعت از خوردن غذا و طفره زفتن از داشتن یک وعده ی غذایی کامل نهایتا باعث می شود کودک دچار کمبود وزن شود یا رژیم غذایی نامناسبی را پیش گیرد که نهایتا منجر به صدمه ی فیزیکی و تهدیدی برای بدن او خواهد شد.
10: شیزوفرنی:
این ناهنجاری معمولا با تحریف در دیدگاه ها و ادراک کودک شکل می گیرد و باعث می شود تا او واقعیت موجود را تغییر دهد و حتی به هذیان گویی بپردازد . این اختلال نهایتا باعث تغییرات رفتاری عدیده ای می شود.
منبع:
Journal of behavioral disorder /Washington state university 2022
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.